...

Retur til forsiden

tirsdag den 17. januar 2006 00:06:17

Det føles altid lidt underligt når man pludselig opdager at man er skyldig i noget man ikke vidste man havde gjort. Jeg blev faktisk først opmærksom på denne sag eller historie (eller hvad man nu skal kalde det), da jeg besøgte og kiggede www.fantastik.dk igennem og derved fandt linket til www.bernhard-ribbeck.dk - en website helliget sf-fan'en og multikunstneren Palle Juul Holm. På dette sted kan man i bibliografi-sektionen læse følgende:

I 1994 havde Science Fiction Kredsen udsendt en piratudgave, dvs. en udgivelse uden forfatterens vidende og sanktion, af seks af de ældre noveller, herunder Hologram, der blev fravalgt ved redaktionen af samlingen på Klim, og en uredigeret udgave af titelnovellen Den røde billet.

På den baggrund kan udenforstående let få den opfattelse at jeg skulle begive mig af med litterær piratvirksomhed - dvs udgive folks ting uden at have fået deres tilladelse til det. Men det er nu ikke helt sådan at det hænger sammen. Igennem adskillige år var Palle og jeg nære venner. Faktisk flyttede han ind i min lejlighed i Godthåbsgade på et tidspunkt hvor han stod i en akut situation og endte med efterfølgende at overtage den, da jeg flyttede sammen med min daværende kæreste. Det var også baggrunden for at Palle blev en væsentlig og skattet bidragyder til mine mange udgivelsesprojekter i den periode. Jeg tror ærlig talt også, at det var med til at få Palle i gang med skriveriet igen. Da han først var startet, kom den ene artikel, anmeldelse, novelle, kortroman og rock-tekst efter den anden fra hans bedagede skrivemaskine, og det var ikke bare mig men adskillige andre der nød godt af hans produktivitet.

På et tidspunkt begyndte vi så at snakke om at novellerne skulle udgives som en "rigtig bog". Problemet med sådan et projekt er, at det kræver en del penge og en rimelig sandsynlighed for at få dem hjem igen. Jeg havde ikke så meget at rutte med på det tidspunkt og bibliotekssalget - der altid har været en ret væsentlig forudsætning for økonomien i den slags udgivelser - var for stødt nedadgående. Så jeg syltede projektet - det må jeg nok indrømme - og havde i øvrigt andet at se til på det tidspunkt eftersom jeg også var blevet far. Tiden gik og vi sås ikke længere så tit som før og jeg regnede egentlig med at sagen var gået i glemmebogen.

På et tidspunkt eksperimenterede jeg med at lave publikationer i A6-format og for at finde ud af hvor mange sider man egentlig kunne arbejde med i denne størrelse, lavede jeg en serie "dummies" på diverse sidetal. Firs sider "lå godt i hånden", så jeg besluttede mig for at lave en "rigtig" produktion og valgte Palles noveller eftersom de allerede lå færdiglayoutede i A5-format.

Jeg fremstillede tyve eksemplarer, beholdt selv en håndfuld og gav Palle resten så han kunne gøre med dem hvad han nu ville. Og så glemte jeg faktisk alt om den sag. Hæftet er ganske vist forsynet med ISBN-nummer (men det er nu fordi omslaget blev lavet ovenpå en anden udgivelse), det er aldrig sendt til registrering hverken hos Dansk Bogfortegnelse eller Statsbiblioteket. Det er således aldrig officielt "udgivet". Et væsentligt kriterium for at kalde noget for en piratudgave må vel være, at den rent faktisk er udgivet?

Det hører med til historien at Palle aldrig har nævnt denne problematik for mig (det har der faktisk været rig lejlighed til eftersom vi sås nogle gange mens jeg boede i Dagmargade i Odense).