FRAPS: start med at hente programmet her: http://www.fraps.com/ - vær opmærksom på at den seneste version kun kører under 2000/XP - har du brug for en version til 98, skal du hente 1.9 i stedet...
...programmet er shareware og kan registreres for $29.95 via nettet... der er følgende begrænsninger i den ikke-registrerede version: 1) vandmærke øverst i billedet, 2) der kan maksimalt optages 30 sekunders video af gangen, 3) der kan kun screendumpes i bitmap-format...
installationen er uproblematisk, men inden du starter skal du angive dine egne præferencer...

klik minimer-knappen når du er færdig - så kører programmet i baggrunden...

denne skærm giver mulighed for at få vist den aktuelle framerate - slå den fra med mindre du har brug for at teste noget..!
1) angiv hvilken mappe dine videoer skal gemmes i...
2) vælg størrelse og fps (antal billeder pr. sekund)... full-size og 30fps giver det bedste resultat, men også de største filer..!
3) med eller uden lyd? - her kan det være nødvendigt at eksperimentere lidt med indstillingerne først alt efter din hardware..!
1) angiv hvilken mappe dine screenshots skal gemmes i...
2) definer evt. en anden genvejstast (vær opmærksom på at den ikke komflikter med det aktuelle spil)
3) minimer FRAPS, start spillet og gå i gang med at optage video..!
NB: FRAPS gemmer video næsten ukomprimeret - dvs. at 30 sekunder i f.eks. 800x600 fylder mellem 250 og 300 MB!!! Der skal altså være god plads på harddisken inden du kaster dig ud i større projekter... Råfilmen til en fem minutters sekvens kan nemt løbe op i 3-4-5GB!!!

Selve redigeringen af filmen kræver et andet program. Har du XP kan du benytte den indbyggede editor - ellers er der nok at vælge imellem. Personligt er jeg meget glad for programmet Edit Studio som flere gange har været at finde på forskellige blades forside-cd'er, men der findes også en del gratis programmer til nedhentning...

Hvis du komprimerer den færdige film med f.eks. mpeg-algoritmen, ender du typisk med en 40-50MB for 5 minutter (hvis du vil have noget i god kvalitet).

FAQ: 1) hvilke spil kan jeg optage fra? --> stort set alle spil som er baseret på glide eller directx-grafik.
2) hvordan starter/stopper jeg optagelserne? --> Du starter optagelser ved at trykke på den definerede genvejstast (her SCROLL LOCK), og du stopper ved at trykke på den igen.
3) påvirker det afviklingen af spillet, at Fraps kører i baggrunden? --> ja, det kan godt mærkes, når Fraps optager i baggrunden, men på en rimeligt kraftig computer burde det ikke være et problem.
4) jeg kan simpelthen ikke få det til at fungere? --> måske har du andre screencapture programmer til at køre i baggrunden? - prøv at afslutte dem inden du starter Fraps. Og sørg for at få opdateret ikke blot dine skærmdrivere, men også directx!
 

listemageren © 2004

2006-01-15 02:20:49